Woonlasten Drechtsteden 2020

Hoe ontwikkelen de lokale woonlasten in de Drechtsteden zich? Zijn deze woonlasten hoger of lager dan de rest van Nederland?

Evenals vorig jaar heeft het Onderzoekcentrum Drechtsteden in samenwerking met de GBD hier onderzoek naar gedaan. Hierbij werd ook gekeken naar de verhouding ten opzichte van het gewogen Nederlands gemiddelde.  De belangrijkste conclusies zijn:

  • Totale woonlasten in Alblasserdam, Hardinxveld-Giessendam, Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht liggen boven het Nederlands gemiddelde. Inwoners van Zwijndrecht betalen gemiddeld het hoogste bedrag (€ 904).
  • In Hardinxveld-Giessendam stegen de totale woonlasten met 2,0%, de kleinste stijging, en in Sliedrecht met 6,9%, de grootste stijging in de Drechtsteden.
  • De afvalstoffenheffing ligt in de 7 gemeenten (behalve Sliedrecht) boven het Nederlands gemiddelde. Inwoners van Zwijndrecht betalen de hoogste afvalstoffenheffing. De rioolheffing in de gemeenten Hardinxveld-Giessendam, Sliedrecht en Zwijndrecht ligt boven het Nederlands gemiddelde.
  • De gemiddelde ozb bedroeg in 2019 € 281. De ozb van 5 van de 7 gemeenten ligt in 2020 onder dit gemiddelde. Alleen inwoners uit Hendrik-Ido-Ambacht en Hardinxveld-Giesendam betalen meer.

In het overzicht ziet u de ontwikkeling van de woonlasten in 2020 in de Drechtsteden.

Woonladten 2020

 

Downloaden

Wil je de afbeelding graag beter bekijken? Download hier de afbeelding als pdf.